Beschermd tegen malware en ongeautoriseerde toegang: het PLC-netwerk van Siemens voor BASF Antwerpen

Bedankt voor uw stem! Om uw keuze te verzilveren, werd u een e-mail gestuurd

Doelstelling van het project

Op de Antwerpse productiesite van chemiereus BASF worden tal van kleinere systemen aangestuurd door Siemens-PLC’s – 350 in totaal, verspreid over 16 bedrijfsclusters. Om het onderhoud en de halfjaarlijkse back-ups van de controllers zo veilig mogelijk te vereenvoudigen, sloeg het Siemens-automatisatieteam binnen BASF de handen in elkaar met product- en servicespecialisten. Het einddoel: een geïntegreerd PLC-netwerk dat aan alle IT-veiligheidsvoorschriften voldeed.

Opbouw van de toepassing

Siemens stelde een beveiligde netwerkwerkomgeving voor rond de serverapplicatie Sinema Remote Connect. De Scalance S615-module van die toepassing maakt het namelijk mogelijk om VPN-tunnels te beveiligen. Naast de WSUS-server en antivirusserver werden de VPN-tunnels extra beveiligd met firewalls.

Het concept liet een stapsgewijze aanpak toe. Nadat BASF groen licht gaf voor de uitvoering, implementeerde Siemens de centrale onderdelen. Midden 2017 werden de PLC’s stuk voor stuk aan het systeem gekoppeld, waardoor het netwerk geleidelijk en organisch kon groeien.

Voordelen van de toepassing

Dankzij het geïntegreerde PLC-netwerk kan BASF zijn controllers centraal, eenvoudig en op een veilige manier beheren: het systeem is beschermd tegen malware, en ongeautoriseerde toegang is onmogelijk. De back-up oplossing laat bovendien beduidend meer controle toe, zorgt ervoor dat alle PLCs makkelijk up-to-date blijven, en vereenvoudigd zo het onderhoud.

Informations:

Roeland Smaers

BASF Antwerpen NV

2040

Handled by: siemens

2018-09-07 09:20:26

Share