Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Waterputten en pompsystemen op afstand beheren

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Het project betreft een prototype van een regelsysteem van pompen die gebruikt worden voor de irrigatie van akkers. CEBEO, marktleider in de distributie van elektrisch materiaal in België en Siemens Approved Partner – Value Added Reseller heeft zijn klant Eurodrill een systeem voor het afstandsbeheer ervan voorgesteld. Eurodrill is een familiebedrijf gevestigd in Hollogne-sur-Geer, dat gespecialiseerd is in geothermie en putboringen. Het bedrijf beschikt over specifieke expertise in de aanleg van waterputten voor de landbouwsector. Het systeem van afstandsbeheer maakt het mogelijk om de pompen in of uit te schakelen, en een aantal belangrijke parameters zoals bijvoorbeeld de waterdruk en het niveau van de watervolumes op te volgen en bij te regelen. De klant kan via de applicatie bovendien heel wat bijkomende nuttige informatie ophalen.

Uitwerking van de applicatie

Om het afstandsbeheer te garanderen werd geopteerd voor een eenvoudige en gemakkelijke oplossing met 100% Siemens apparatuur: de gebruiksvriendelijkheid van de Sinamics G120X frequentieregelaars met smart access en de nieuwste versie LOGO! 8.3, die geconnecteerd is met de cloud om de installatie te besturen en te beheren. Om verbinding te maken met het 4G-netwerk viel de keuze op een Switch Scalance module van Siemens. Bij de waterput werd een Simatic HMI Basic Panel KTP 700 touchscreen geïnstalleerd om het systeem te bedienen. De gegevens kunnen in real time worden opgeslagen op een USB-stick. De hydrostatische metingen gebeuren met een Siemens druksensor. Nog in de ontwikkelingsfase is de oplossing al geïnstalleerd op ongeveer 5 waterwinningen. Deze prototypes maken het mogelijk om deze oplossing te finaliseren en spoedig te installeren op 10 tot 15 andere installaties.

Voordelen van de applicatie

Door via deze applicatie talloze handelingen op afstand uit te voeren, spaart de beheerder van het pompsysteem geld en tijd uit. Het systeem op zich is gebruiksvriendelijk en wordt steeds geïmplementeerd met een bijhorende opleiding. Het toestel is gemonteerd in een gemakkelijk te transporteren koffer. Eén exemplaar volstaat om meerdere putten te beheren. Door de locatie van de putten – midden in de velden en zonder kabelverbinding in de buurt – werd geopteerd voor een 4G-module. De Sinamics G120X frequentieregelaar die de asynchrone motor aanstuurt, maakt het verschil door zijn gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige programmering via de wifi-interface van de ‘smart access module’. De vele voorgeprogrammeerde pompfuncties in de Sinamics G120X zijn een pluspunt: Het systeem biedt de mogelijkheid om belangrijke parameters zoals droogloopbeveiliging, slaapstand en het vullen van de waterleidingen op te volgen en te beheren. Daarnaast is de regelaar bijzonder robuust en uitermate geschikt voor de moeilijke omgeving waarin hij moet werken.

Meer over Cebeo

CEBEO als Siemens Approved Partner - Value Added Reseller stelt zijn expertise ook ter beschikking van de residentiële, tertiaire en industriële sector. “We doen veel meer dan alleen materiaal verdelen”, aldus Fabrice Fokan, verantwoordelijke automatisering voor Wallonië. “We helpen onze klanten ook bij de implementatie van hun oplossingen. We ontwikkelen deze oplossingen niet in hun plaats, maar staan hen bij om alles vlot te laten verlopen. Een voorbeeld: een van onze klanten heeft frequentieregelaars nodig, maar geeft aan nooit eerder daarmee te hebben gewerkt. Wij zullen die klant een specifieke opleiding geven en hem begeleiden bij een aantal projecten. Op die manier kan hij verder zelf aan de slag. ”

Informations:

Fokan

Cebeo

4460

Handled by partner: CEBEO

2021-05-18

Share