Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Vermeire en X-RIS innoveren op het gebied van röntgencontrole

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Bepaalde mechanische onderdelen kunnen soms zo complex zijn dat een röntgencontrole te omslachtig of zelfs onmogelijk is. X-RIS, een jonge kmo uit Herstal, is erin geslaagd deze technische barrière te doorbreken. Hun nieuwste röntgentoestel voor industriële toepassingen, de Dxbox-320-C5, positioneert immers de röntgenbuis en detector automatisch rond het te inspecteren object, dat op een radiotransparant tafeloppervlak is geplaatst. Het bedrijf deed een beroep op de knowhow van Vermeire inzake motion control om alle nodige aandrijfsystemen in de cabine te installeren.

Opbouw van de toepassing

X-RIS is gespecialiseerd in het niet-destructief onderzoek van industriële onderdelen met behulp van röntgentechnologie. De luchtvaartsector maakt regelmatig gebruik van deze techniek om gietgebreken zoals porositeit of krimp te detecteren. Complexe onderdelen vergen veel opnamehoeken om alle belangrijke zones te inspecteren. De taak van de operator die voorheen het werkstuk tussen elke beeldopname moest herpositioneren, is nu volledig geautomatiseerd door deze industriële röntgentechnologie.

Grégory Bragard, Area Sales Manager bij Vermeire, licht het basisconcept toe: “De Dxbox-320-C5 is een afgeschermde (stralingsbeschermende) cabine die uitgerust is met een draaibare, radiotransparante tafel en een geautomatiseerde C-arm die de röntgenbuis en detector in alle posities rond het object kan plaatsen. Zo kunnen complexe mechanische onderdelen gemakkelijk vanuit elk opnamehoek worden geïnspecteerd, zelfs door de draagplaat heen.”

De radiotransparante plaat heeft een draagvermogen tot 50 kg, draait om zijn as en beweegt in de drie richtingen X, Y en Z. Dit wordt mogelijk gemaakt door een reeks lineaire geleidingen die 4 bewegingsassen vormen. Deze laatste zijn uitgerust met evenveel Sinamics S210 aandrijfsystemen in combinatie met 4 Simotics S-1FK2 servomotoren, die per twee gesynchroniseerd zijn.

De ‘C-arm’, een imposante mechanische C-vormige arm, waarop de röntgenbuis en detector zich bevinden, draait rond de tafel. De C-arm is in staat om een complete omwenteling rond het tafelblad en zijwaartse bewegingen in de as loodrecht op het vlak, te maken, dankzij drie extra Sinamics S210 aandrijfsystemen en Simotics S-1FK2 servomotoren. Deze laatste functie maakt alle mogelijke röntgenopnames mogelijk, zonder enige manuele tussenkomst. Rest enkel nog een ‘dirigent’ om al die bewegingen optimaal te coördineren …

Die rol is weggelegd voor de Siemens Simatic S7-1500 F automaat: zodra de operator het gewenste opnameschema invoert in de door X-RIS ontwikkelde Maestro besturingssoftware, worden de gegevens omgezet in een reeks bewegingen die de tafel en de C-arm optimaal positioneren. De automaat zorgt er ook voor dat de gepantserde deur van de cabine (ook gemotoriseerd) goed gesloten is om de röntgenopnamen veilig te kunnen uitvoeren.

Voordelen van de oplossing

Het revolutionaire ontwerp van het apparaat maakt het mogelijk om moeilijk te hanteren onderdelen en/of complexe vormen uit diverse industriële sectoren zoals luchtvaart, automobiel of petrochemie te inspecteren. Er wordt eenmalig een volledige acquisitiesequentie geprogrammeerd door een operator en automatisch uitgevoerd in productie. Het systeem genereert dan een verzameling beelden die overeenkomt met alle gewenste inspectiehoeken.

De combinatie van de Siemens Sinamics S210 aandrijfsystemen met de Simatic S7-1500F automaat, de Apex-reductiekasten en de lineaire ROLLON-modules garandeert een hoge nauwkeurigheidgraad en herhaalbaarheid van de metingen. Het gaat er immers niet alleen om het mechanisme nauwkeurig in de ruimte te positioneren, maar ook om ervoor te zorgen dat de opnamehoeken herhaalbaar zijn in de tijd. Het ontwerp en de engineering werden bovendien sterk vereenvoudigd dankzij de volledig geïntegreerde aandrijfoplossing van Siemens: de automaat, drives en servomotoren werden allemaal moeiteloos geconfigureerd via TIA Portal, voor een robuuster resultaat qua betrouwbaarheid en veiligheid. Tot slot vereiste de beperkte ruimte van de cabine het gebruik van ruimtebesparende componenten om de bewegingen van de C-arm of van het plateau niet te belemmeren. De Simotics S-1FK2 servomotoren voldoen perfect aan deze eis: ze hebben een beperkte omvang en leveren een hoog vermogen. Ook de One Cable Connection-technologie heeft de bekabeling van de servomotoren naar de drives aanzienlijk verminderd: er is slechts één kabel nodig voor het encodersignaal en de voeding.

Meer over Vermeire

Met meer dan 75 jaar expertise in transmissie en motion control en een voorraad van meer dan 15.000 vierkante meter is de groep Vermeire een leider in industriële oplossingen en leveringen. In 2013 kreeg het bedrijf het label "Siemens Approved Partner/Added Value Reseller", wat getuigt van zijn vermogen om geïntegreerde Siemens-oplossingen te ontwikkelen in de industrie.

Informations:

Bernard Koninckx

Vermeire

4800

Handled by partner: Vermeire

2021-10-01

Share