Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Renovatie van de monitoring van het koelsysteem van de Cyclotron van UCLouvain

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Deze toepassing is bedoeld om het energieverbruik van de koelcircuits van de Cyclotron van UCLouvain te verminderen. De Cyclotron die bijna 50 jaar geleden in gebruik werd genomen, is een deeltjesversneller. De technologie wordt tegenwoordig op grote schaal gebruikt door de luchtvaartsector om de weerstand van materialen te testen, en door spelers uit de biotechnologische en biomedische wereld bij o.a. de ontwikkeling van microporeuze membranen.

Dit project is bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd door het Cyclotron Resource Centre (CRC). Het bestaat erin frequentieregelaars te installeren die het vermogen van de motoren voor de waterpompen van het koelsysteem kunnen regelen. Het materiaal van Siemens dat voor deze toepassing wordt ingezet, werd aangeleverd door CEBEO, de referentie op de markt van distributie van elektrisch materiaal.

Uitwerking van de toepassing

De teams van het CRC kozen voor Sinamics G120 frequentieregelaars van Siemens. Deze frequentieregelaars zijn verbonden met de motoren van de verschillende watercirculatiepompen en met de ventilator van de koeltoren. Voorheen gebruikten deze motoren steeds hun maximaal nominaal vermogen in alle omstandigheden, zonder mogelijkheid om het verbruik af te stemmen op de reële behoeften van het moment. De installatie van frequentieregelaars maakt het nu mogelijk om deze regeling tot stand te brengen en het vermogen en energieverbruik waar mogelijk te verlagen.

Er werd een Simatic S7-1500 PLC van Siemens geïnstalleerd om alle nuttige gegevens te verzamelen en de veiligheidsparameters te monitoren: waterniveau in de koelcircuits, aansturing van de kleppen die de watertemperatuur regelen … Twee HMI’s staan in voor de visualisering en controle van deze PLC: één bevindt zich in de pompzaal en de andere is ondergebracht in de controlekamer van de deeltjesversneller.

Voordelen van de applicatie

De applicatie en de frequentieregelaars leveren een aanzienlijke energiebesparing van 400 MWh op, wat een belangrijke factor is voor het milieu en het kostenplaatje. De PLC’s zijn bovendien heel eenvoudig te programmeren, en dat leidt tot een eenvoudige instelling van de parameters volgens de specifieke behoeften van de CRC.

Informations:

Laurent Standaert

UCLouvain/Centre de Ressources du Cyclotron

1348

Handled by partner: CEBEO

2021-09-22

Share