Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Ontwerp, vervaardiging en programmering van een kraan voor het transport van staalplaten

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Dit toepassingsproject werd volledig ontworpen door Ceratec, een in Ploegsteert gevestigde onderneming gespecialiseerd in het op maat ontwerpen, vervaardigen en installeren van machines voor haar klanten in diverse industriële sectoren. Het betreft een kraan die specifiek werd ontworpen voor de klant Walcarius, een onderneming uit Moeskroen gespecialiseerd in het lasersnijden van plaatstaal en metalen onderdelen. De doelstelling is de automatisering van de taken verbonden aan het transport van de staalplaten van het magazijn naar de productiehal en de verzendingsafdeling. Deze taken werden tot nu toe manueel uitgevoerd, meer bepaald met vorkheftrucks en met de hieruit voortvloeiende veiligheidsrisico's in geval van vallende staalplaten. Het project resulteert ook in een grotere efficiëntie. De kraan moet platen tot 7 x 2 meter kunnen hanteren, met een hijsvermogen tot 6,5 ton voor de laadwagens.

Opbouw van de toepassing

De kraan van 15 m X 8 m X 6 m met aandrijfkabels werd ontworpen om in een afgesloten veiligheidszone te werken. Dankzij de automatisering kunnen de veiligheidsparameters zoals positie, snelheid, remslijtage (via tests), belastingsniveau voortdurend geverifieerd worden. Er kan bovendien een veiligheidsuitschakeling of -stop worden getriggerd indien niet aan deze criteria is voldaan.
Het ontwikkelde project is gebaseerd op de ASRM S7-1517TF CPU-toepassing, in combinatie met Sinamics S120-frequentieregelaars en Simogear-motorreductoren. Het Motion Control-gedeelte van de toepassing is geprogrammeerd met technologische objecten voor optimale integratie en gebruikscomfort. Concreet betekent dit dat de theoretische werkings- en positioneringscurves in de controller worden ingevoerd. De software verzekert de bewaking van de effectieve positie en snelheid van de kraan. Zodra deze waarden van de theoretische curve afwijken, schakelt de kraan over naar veiligheidsmodus of zal deze preventief stoppen. De keuze van door technologische objecten aangestuurde controllers maakt het mogelijk de regeling in de controller zelf uit te voeren en niet op het niveau van de afzonderlijke regelaars, wat inzake synchronisatie, communicatie- en berekeningssnelheid efficiënter is.

Voordelen van de toepassing

De kraan realiseert een productiviteitswinst van ongeveer 40 % evenals een volkomen veilige werkomgeving voor deze transporttaken.

Meer over Ceratec

Van baksteenproductie evolueren naar het ontwerpen, vervaardigen en onderhouden van machines voor alle industriële sectoren, dat is in een notendop hoe Ceratec zich in de loop van het bijna 100-jarige bestaan heeft ontwikkeld en heruitgevonden. De in Ploegsteert gevestigde onderneming heeft momenteel 550 mensen in dienst en is wereldwijd actief. Wat is de core business? De vervaardiging van machines op maat volgens de specifieke behoeften van de klant, voor diverse industriële sectoren zoals de agro-industrie/landbouw, materiaaltransport, energieverdeling, cementfabrieken, roboteilanden in de farmaceutische industrie of intralogistieke oplossingen. Wat zijn de sterke punten van Ceratec? Matthieu Baelen, Manager van de afdeling Automatisering & Robotica, vertelt er ons meer over: “Wat ons onderscheidt van de concurrentie? Onze flexibiliteit, maar ook ons vermogen om projecten van A tot Z te beheren door te steunen op onze interne expertise: ontwerpstudie, automatisering, mechanische engineering, werkplaatsen, … We zijn dus in staat om voor de ontwikkeling van een machine echt te vertrekken vanaf een leeg blad, van het mechanisch ontwerp tot de inbedrijfstelling en de dienst na verkoop, met inbegrip van de bouw van de elektrische schakelkasten, de machine, de programmering en de installatie ter plaatse. ”

Informations:

Matthieu Baelen

Ceratec

7783

Handled by partner: Ceratec

2021-09-29

Project url:

https://www.ceratec.eu/en/home

Share