Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Ontsmettingsmachines voor risicohoudend medisch afval (RMA) met Sinamics G120C-frequentiereglaars

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Belgotech, een Belgische onderneming gespecialiseerd in de bouw van schakelborden, verzorgt in opdracht van haar klant Ecosteryl het elektrische gedeelte van een machine voor de ontsmetting van medisch afval. In de praktijk gaat het om de ontsmetting van alle in een operatiekamer of ziekenhuis gebruikte materiaal, aangezien deze behandeling om bacteriën te elimineren essentieel is vóór de vernietiging van medisch afval. De effectieve ontsmetting gebeurt met behulp van microgolven en de machine wordt wereldwijd ingezet. Belgotech had dus nood aan een oplossing om van op afstand interventies te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld voor inbedrijfname, onderhoudswerkzaamheden of het verhelpen van storingen.

Opbouw van de toepassing

Belgotech heeft gebruik gemaakt van het TIA Portal-engineering platform van Siemens, een Simatic HMI Comfort Panel-interface en Sinamics G120C-frequentieregelaars voor het webgebaseerde afstandsbeheer. Deze frequentieregelaars worden typisch door machinebouwers (OEM’s) gebruikt wegens hun compactheid, hoge prestaties en uitgebreide functionaliteit. De compactheid van deze frequentieregelaar betekent dat de afmetingen ervan geoptimaliseerd zijn voor machines zoals gebruikt door Ecosteryl. De integratiefuncties in het TIA Portal-platform verzekeren een eenvoudige en doeltreffende aansturing van de frequentieregelaar. En dankzij de mogelijkheid om veiligheidsfuncties te gebruiken, bijvoorbeeld de STO-functie (Safe Torque off - veilig uitgeschakeld koppel), kan de gebruiker zijn machine beveiligen voor de operatoren. Via de PROFINET-interface kan de frequentieregelaar ook met dit protocol communiceren en rendements- en statusinformatie uitwisselen met de PLC, wat van cruciaal belang is voor de energieoptimalisatie en het onderhoud van de installatie. Dankzij deze oplossing kunnen de bedieningen van elektrische elementen uiterst eenvoudig via een interface worden uitgevoerd.

Voordelen van de toepassing

De Belgotech-teams hoeven zich niet te verplaatsen om hun essentiële werkzaamheden inzake inbedrijfstelling, onderhoud of herstelling uit te voeren. Zo wordt winst geboekt op het vlak van efficiëntie, responsiviteit en kosten. Een gewone internetverbinding volstaat om de controle van de machine over te nemen en onmiddellijk een interventie uit te voeren van op duizenden kilometers afstand, rechtstreeks of in overleg met een technicus ter plaatse.

Informations:

Jean-Brice Radu

BELGOTECH SA

4530

Handled by partner: BELGOTECH SA

2021-06-22

Project url:

https://www.youtube.com/watch?v=bqNP1GiBDDk

Share