Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Nitto en AMR dichten kloof met de toekomst dankzij Siemens motion control-technologie

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Nitto, een industriële groep van Japanse origine, produceert onder meer industriële kleefbanden en dichtingsschuimen voor de automobiel-, luchtvaart-, elektronica-, metaal- en andere sectoren. Om de productkwaliteit, veiligheid te garanderen en technische stilstanden tegen te gaan, liet het bedrijf zijn productielijn voor dubbelzijdige kleefband in Genk onder handen nemen door Siemens-partner AMR.
De F-lijn is een ‘coatinglijn’ waar lijm wordt aangebracht op een drager, wat een constante en precieze baan en - wikkelspanning vereist. Met de bestaande installatie van DC-Motoren, een S5-PLC en tal van analoge regelingen, werd het almaar moeilijker om aan de steeds strengere eisen van onze klanten te voldoen.

Opbouw van de toepassing

Als ervaren Siemens-partner had AMR meteen door dat dit project méér zou vergen dan het louter vervangen van een aantal verouderde onderdelen. Om de precieze dimensies van de aandrijvingen, de lijnsnelheden, en de benodigde krachtontwikkeling te bepalen, ging het AMR-team ter plaatse opmeten. Met die informatie werden in Siemens’ TIA Selection Tool de juist componenten geselecteerd. Dat F-lijn in fabriek 3 gedeeltelijk in een explosiegevoelige (ATEX) omgeving staat, zorgde voor extra complexiteit.

De DC-motoren op de lijn maakten plaats voor de meer onderhoudsvriendelijke AC-versies. Omdat DC-motoren een groot regelbereik hebben, werd in de AC-versies gekozen voor 87 Hz, in plaats van de standaard 50 Hz. Op die manier kon het volledige bereik afgedekt worden met de standaardmotoren Simotics 1LE16 en 1MB15. Door de kleinere bouwvorm van de geconfigureerde motoren, was het toepassen van een geforceerde koeling in combinatie met een encoder niet mogelijk, vandaar dat gekozen werd voor de Simotics 1MB15 die met geïntegreerde encoders, wel perfect inzetbaar is in een ATEX-omgeving. Met overdimensioneren bereiken we voldoende eigen koeling. Sinamics S120 frequentieomvormers vervolledigen de oplossing.

Om minimale downtime en een snelle ingebruikname te garanderen, bouwde AMR een aantal onderdelen van de lijn volledig uit en bewerkte ze in het eigen atelier. Voetplaten, assen en flenzen werden op maat geproduceerd. Die proactieve aanpak wierp vruchten af: Het team klaarde de klus in twee in plaats van de beoogde drie weken.

Voordelen van de toepassing

Vandaag beschikt de de F-lijn in fabriek 3 bij Nitto in Genk over de meest recente drivetechnologie om een kwaliteitsvolle productie te garanderen. Doordat de AC-motoren van Siemens heel wat onderhoudsvriendelijker zijn, wordt de downtime maximaal beperkt en zien we een aanzienlijke stijging op vlak van productiviteit. Daarnaast slagen ze er ook probleemloos in om het hele bereik af te dekken, rekening houdend met de koppeloverbrenging en vereiste kracht. De hoge performantie, efficiëntie en diverse opties van het gamma zorgen er bovendien voor dat aan alle applicatie-eisen voldaan wordt.

Meer over AMR

Siemens Solution Partner AMR staat al 15 jaar garant voor duurzame samenwerking, maatwerk, flexibiliteit en kwaliteit. Deze one-stop-shopservicepartner voor industriële applicaties, met vestigingen in Zandhoven en Alken, staat garant voor maximaal machinerendement en betrouwbaar maatwerk. Een eigen atelier, gespecialiseerd interventieteam, en uitgebreide stock aan reserveonderdelen zorgen ervoor dat AMR deze beloftes ook effectief kan nakomen.

Informations:

Wim Vanhoutte

AMR nv

3570

Handled by partner: AMR nv

2021-10-12

Share