Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Kaas gegeten van motion control: de cubeermachine van Engima en Catael

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Bepaalde kazen smaken gewoon beter in blokjes. Bij een grote West-Vlaamse kaasimporteur weten ze dat maar al te goed. Daarom gaf het bedrijf aan machinebouwer Engima (Izegem) en ingenieursbureau Catael (Kortrijk) de opdracht om een bestaande cubeermachine te vervangen door een volledig nieuw model. Het doel? De kwaliteit van de producten verbeteren, sneller kunnen switchen tussen verschillende soorten kaas, het afval per product drastisch beperken en de cyclustijden inkorten.

Opbouw van de toepassing

De machine bestaat uit zes servo-assen, aangestuurd door een modulaire SINAMICS S120-aandrijving en SIMATIC S7-1500 CPU met Technologie Objecten. De SINAMICS S120 staat garant voor optimale performantie in meerassige toepassingen met servofunctionaliteiten. Bovendien genieten gebruikers van verhoogde productiviteit en flexibiliteit. De robuuste, compacte SIMOTICS S-1FK7-servomotoren maken dynamische en precieze bewegingen mogelijk en zorgen voor een hoog niveau van controle.

De transportband voert een blok kaas aan, het stuk wordt automatisch opgemeten, en de machine bepaalt het meest efficiënte snijpatroon. Ook de diktes van de afvalsneden – de eerste en laatste in het blok – worden automatisch berekend en geminimaliseerd. Op het display kunnen operatoren en techniekers eenvoudig parameters en recepten selecteren.

Voordelen van de toepassing

Engima en Catael maakten slim gebruik van de simulatie-mogelijkheid van de Technologie Objecten in TIA Portal V16. Hierdoor konden ze hun programma sneller testen en zo de ingebruikname stevig inkorten. Eens operationeel voldeed de cubeermachine aan alle verwachtingen. Zo laat het ontwerp toe om verschillende soorten kaas vlot na elkaar in te voeren. Dankzij de efficiëntere snijpatronen en de geoptimaliseerde motionprofielen is de verwerkingstijd per blok een stuk korter. Ook de hoeveelheid restafval ligt een stuk lager. Bovendien is de machine zowel voor ervaren techniekers als beginnende operatoren eenvoudig te gebruiken.

Meer over Catael

Catael, een ingenieursbureau uit Bellegem (nabij Kortrijk), staat al sinds 2007 garant voor kwaliteitsvolle elektrische engineering en software-ontwikkeling in zowel grote als kleinere projecten. Ook het optimaliseren van de interface tussen PLC-sturingen en MES/ERP-applicaties behoort tot het aanbod. Voor het mechanische aspect doet Catael een beroep op de expertise van partners. In dit project was dat de Izegemse machinebouwer Engima.

Informations:

Bart Claeys

Catael bv

8510

Project video:

https://www.youtube.com/watch?v=wPSBWgeryMk

Share