Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

GDTec: automatische palletiseermachine voor zakken houtpellets

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project In het kader van de voortdurende verbetering van de productielijnen, heeft de groep Industrie du Bois Vielsalm (IBV) de automatisering van een palletiseermachine voor zakken houtpellets toevertrouwd aan GDTec. De beladen paletten worden vervolgens naar de eindklant verzonden. De hoofddoelstelling van het project bestond uit de optimalisering van taken die tot nu toe door een uit 1998 daterende installatie werden uitgevoerd: het overbrengen van de zakken met houtpellets op de pallet, het controleren van het gewicht van de zakken, het laden van een bepaald aantal zakken en het stapelen van de lagen zakken op de pallet, …

Opbouw van de toepassing Met het door GDTec op punt gestelde automatiseringssysteem kunnen de zakken behandeld worden door ze op een zeer specifieke manier en met grote nauwkeurigheid te draaien. Na controle van het gewicht van de zakken, stapelt de machine de zakken op de pallets volgens de ingestelde parameters. Nadat de pallet beladen is, wordt deze voorzien van een plasticfolie. Een Simatic S7-1500-controller (PLC) staat in voor de aansturing van de volledige machine en de communicatie met andere PLC’s die specifiek gebruikt worden voor het pallettransport. De behandeling van de pallets gebeurt door middel van Simotics S-1FL6-servomotoren in combinatie met Sinamics V90-servoregelaars en Sinamics G120-frequentieregelaars. Er werd een V90-servoregelaar gekoppeld aan de servomotor die instaat voor de positionering van de zakken houtpellets, terwijl de G120-frequentieregelaar bestemd is voor de motoren met een snelheidsregeling.

Voordelen van de toepassing Dankzij deze automatische palletiseermachine, die sinds eind 2020 operationeel is, realiseert de groep Industrie du Bois Vielsalm een aanzienlijke tijdswinst bij het palletiseren. Een belangrijk aspect hierbij is dat de automatisering in combinatie met een geïntegreerd veiligheidsconcept de snelheid en de flexibiliteit van het proces sterk verhoogd hebben. De veiligheidsfuncties in de nieuwe installatie zorgen er tevens voor dat gevaarlijke situaties voor de operatoren vermeden worden. De behaalde tijdswinst vertaalt zich bovendien in een productiviteitsverhoging. De integratie in het automatiseringsplatform TIA Portal en van de Siemens-aandrijfcomponenten vereenvoudigde de projectengineering en versnelde zo de inbedrijfname van de palletiseermachine. Met de technologie objecten geïntegreerd in de controllers van de Simatic S7-reeks kan de positionering van de motor snel gerealiseerd worden. De in het TIA Portal-platform geïntegreerde Sinamics Startdrive-module zorgt voor een gemakkelijke programmatie van de frequentieregelaar en vereenvoudigt de inbedrijfstelling, terwijl de Simatic HMI TP Comfort-bedieningspanelen de interactie met de gebruiker bevorderen. Tot slot maakt het platform het mogelijk om informatie over de werking van de regelaars en motoren terug te koppelen via de diagnosetool. De Sinamics V-Assistant-softwaretool vereenvoudigt bijvoorbeeld de inbedrijfstelling, engineering en diagnose van de regelaars. De intuïtieve navigatie doorheen de menu’s verzekert een duidelijk overzicht van het inbedrijfstellingsproces.

Informations:

Christian GROMMES

GDTEC

4780

Handled by partner: GDTEC

2021-06-29

Share