Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Extra laag efficiëntie bij Farm Frites dankzij Heveco en Siemens

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Farm Frites, een Nederlandse producent van voorgebakken, diepgevroren frieten, heeft grootse expansieplannen. Om die te realiseren, moest de productielijn in Lommel voor frieten van de allerhoogste kwaliteit vernieuwd en uitgebreid worden. Siemens solution partner Heveco nam de volledige elektrische engineering onder handen en zette daarbij heel wat Siemens-technologie in.

Opbouw van de toepassing

Op enkele processtappen na is de lijn volledig herbouwd en uitgebreid. Zo kwam er een nieuwe droogtunnel waarin ventilatoren geconditioneerde buitenlucht circuleren boven een lange transportband. Om energie te besparen, maakt de droger gebruik van gerecupereerde warmte uit de bakoven, en werkt de temperatuurregeling op basis van luchtvochtigheid. Aan het einde van het productieproces worden de frieten achtereenvolgens gekoeld en diepgevroren. Hier zorgt een mechanische sorteermachine ervoor dat gebroken, en vervormde frieten weggewerkt worden. Het finale product wordt in verschillende verpakkingen automatisch afgevoerd naar het vrieshuis.

Nieuw op de lijn is een installatie om ‘coating’ toe te voegen aan de frieten. Daarmee kunnen bepaalde eigenschappen, zoals kleur en smaak, toegevoegd worden, en blijven de frieten langer krokant. De installatie staat in een bypassopstelling, waarbij frietjes ondergedompeld worden in een papje. Dankzij luchtmessen kan een deel van de coating gerecupereerd worden.

Heveco, de vaste partner van Farm Frites, ontfermde zich over de volledige elektrische engineering en automatisering van het project, inclusief bordenbouw en softwareprogrammatie van de PLC’s. Alle machines, waaronder ook de coatingapplicator, draaien op één centrale sturing. Een leger van zo’n 175 Siemens Sinamics G120-frequentiesturingen zorgt voor een efficiënte flow. Samen met de twee hoofd-PLC’s en de HMI’s zijn deze volledig geïntegreerd in het TIA Portal, wat onder meer zorgde voor een bijzonder vlotte inbedrijfname. In de technische ruimte installeerde Heveco ET 200SP I/O-eilanden voor de decentrale periferie. De veiligheidsprogrammering is geïntegreerd in de Simatic S7-1500 PLC’s.

Voordelen van de toepassing

Naast een verdubbeling van de productiecapaciteit en de uitbreiding met coatingmogelijkheden, blinkt de vernieuwde productielijn ook uit in voedselveiligheid, efficiëntie, en onderhoudsgemak. Zo is er minder bekabeling nodig, dankzij de hoge mate van integratie tussen de diverse componenten – waaronder safety-integrated. Bovendien zorgt dit concept – waarbij de veiligheidsfuncties volledig geïntegreerd zijn in de regelaar – ook voor een perfect geharmoniseerde koppeling naar de Simatic-controllers via PROFIsafe. Het veiligheidsconcept laat eveneens toe om de verschillende drives eenvoudig in safetygroepen te plaatsen en zorgt voor verbeterde diagnoses. Met een kortere inbedrijfname en lagere kosten door minder bedrading en efficiënter engineeren als gevolg. De standaardisering op de Sinamics G120-frequentiesturingen maakt het werk van de technische dienst en het beheer van spare parts een pak eenvoudiger. En dankzij hun modulaire opzet zijn de sturingen heel eenvoudig te onderhouden. De Simatic ET200SP I/O-eilanden effenen dan weer het pad voor eventuele toekomstige uitbreidingen, terwijl de geïntegreerde veiligheidsprogrammering garant staat voor gemoedsrust en een verbeterd safetyconcept: de verschillende drives kunnen namelijk eenvoudig in safetygroepen geplaatst worden. Tel daarbij de aandacht voor energie-efficiëntie en recuperatie, én de verbeterde diagnosemogelijkheden, en de toekomst van Farm Frites en diepvriesfrieten lijkt gegarandeerd.

Meer over Heveco

Siemens solution partner Heveco uit Genk combineert doorgedreven sectorkennis met technologisch expertise om industriële projecten van a tot z te begeleiden en realiseren. Het team neemt de volledige elektrische engineering, software, bordenbouw en werfuitvoering voor zijn rekening. Nauwe samenwerking met de eindklant staat daarbij centraal.

Informations:

Bart Huygen

Heveco

3600

Handled by partner: Heveco

2021-09-25

Share