Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

Een gesmeerd lopende nieuwe doseermachine voor Meli Veurne dankzij het Sinamics S210 servodrive systeem

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Honingbedrijf Meli in Veurne klopte aan bij integrator Dynamics met een zeer specifieke vraag. Hun doseerunit die de honing verdeelt over de potjes, was verouderd. De potjes werden niet altijd even nauwkeurig meer gevuld, en de machine lag steeds vaker stil. Tijd voor een upgrade dus! En bij wie konden ze daarvoor beter terecht dan bij hun langetermijnpartner?

Opbouw van de toepassing

De machine van Meli was dan wel verouderd, maar nog niet rijp voor de schroothoop. De basis was nog uitstekend. Daarom kozen Dynamics en Meli voor een retrofit. Na een paar weken voorbereiding en enkele dagen ter plaatse was de klus al geklaard.

Alexander Dewaele van Dynamics: “We hebben de PC-gestuurde installatie vervangen door een Simatic S7-1512-SP-F controller met aangepaste veiligheidscomponenten. En we staken er ook een nieuw servodrive systeem in, speciaal ontworpen voor de Simotics S-1FK2 servomotor: de Sinamics S210 servo-regelaar, die wordt aangestuurd over Profinet. Deze regelaar heeft geïntegreerde veiligheidsfuncties via ProfiSAFE en is enorm makkelijk te configureren. Naast inbedrijfname via Startdrive in TIA-Portal kan dat ook met de geïntegreerde webserver. De One Button Tuning is daarbij een verademing.”

Het resultaat: een vloeiende machine. “Dankzij de upgrade worden de doseercilinders automatisch accuraat afgesteld op het juiste formaat. Ook stilstand is gereduceerd tot een absoluut minimum: de motor heeft een lage massatraagheid en hoge overbelastingscapaciteit en we kunnen korte draaicycli instellen bij zware belastingen, wat de productiviteit verbetert.”

Voordelen van de toepassing

De retrofit was een succes. Alexander: “Dankzij de nieuwe motion instructies is de dosering van de honing nu elke keer even nauwkeurig en vlot. Via de motion controlfunctionaliteiten van de technologie-objecten is de programmering eenvoudiger dan ooit, er zijn betere diagnosemogelijkheden en snellere configuratie door de combinatie en integratie van PLC’s en de sturing in TIA-Portal. De nieuwe oplossing bestaat volledig uit Siemens-componenten en is dus volledig geïntegreerd. Zo verminderen we stilstand tot een absoluut minimum, wat de productiviteit van de installatie alleen maar ten goede komt.”

Meer over Dynamics

Als integrator met jarenlange ervaring biedt Dynamics doordachte oplossingen voor industriële automatiseringsvraagstukken. Bedrijven kunnen bij hen terecht voor nieuwe installaties, optimalisaties, retrofitting, machineveiligheid, systeemintegraties, robotica en vermogensstudies.

Informations:

Alexander Dewaele

Dynamics

8930

Handled by partner: Dynamics

2021-09-30

Share