Motion Control & Drive Technologies

Best Application Contest 2021-2022

ATS maakt vlieslegger future-proof met retrofit

Uw stem werd gevalideerd! Bedankt!

Doelstelling van het project

Om topkwaliteit én continue productie te kunnen garanderen is regelmatige vernieuwing onontbeerlijk. Daarom liet een gerenommeerde fabrikant van geotextiel een vlieslegger op zijn naaldviltlijn volledig retrofitten met de meest innovatieve Siemens-technologie. Het doel van dit retrofit project: de machine upgraden met de laatste technologische snufjes op het gebied van motion control, én ze openstellen voor toekomstige optimalisaties door de klant. ATS Groep uit Merelbeke ging de uitdaging aan.

Opbouw van de toepassing

In een vlieslegger worden broze ‘doeken’ of vliezen van synthetische vezels in lagen op elkaar gelegd om te vernaalden tot naaldvilt. Belangrijk daarbij is dat de vliezen mooi gelijk op elkaar gelegd worden. Dit vergt een continue, gecontroleerde beweging volgens een erg precies wiskundig model.

Het retrofitten en ‘openstellen’ van de machine vereist een diepgaande analyse en reverse engineering. Die laten toe om een functionele beschrijving te maken en te bepalen welke componenten samen moeten werken om tot het beste resultaat te komen.

In dit geval koos ATS de allernieuwste Simatic S7-1500 T-CPU-controller: een ‘technology’ controller die ideaal is voor veeleisende applicaties en waarmee ook niet-experten in motion control vlot aan de slag kunnen. Sinamics S120-aandrijvingen en Simotics S-servomotoren met hoog koppelbereik en optimale integratiefuncties vervolledigen het plaatje.

Voordelen van de toepassing

In een krappe twee weken tijd slaagde ATS erin de vlieslegger volledig om te bouwen – iets wat zonder de vele jaren ervaring van de machinebouwer niet mogelijk was geweest. Omdat de PLC de drives herkent en de drives op hun beurt de motoren, verliep ook de inbedrijfname een stuk vlotter. Alle Siemens-componenten zijn namelijk geïntegreerd in het bovenliggende TIA Portal-platform en spreken dezelfde taal. Zo ontstaat een volledige symbiose van motoras tot PLC. Bovendien zorgt de integratie van de drivesoftware in de controller ervoor dat de drive geen ‘black box’ blijft bij eventuele incidenten. Belangrijk in dit project is ook de rol van de T-CPU-controller. Die is namelijk in staat om complexe berekeningen over te nemen van de drive, zodat die laatste nog responsiever en nauwkeuriger wordt. Geen overbodige luxe, want in de vlieslegger moeten 5 assen door middel van een cammingfunctie heel nauwgezet kunnen samenwerken. Bovendien heeft de Sinamics S120 een gemeenschappelijke DC-kring, waardoor de remenergie van de verschillende assen gerecupereerd kan worden. De modulaire opbouw zorgt ervoor dat defecten snel verholpen kunnen worden. Dankzij deze ingreep beschikt de fabrikant over een uiterst efficiënte, future-proof machine die voldoet aan alle hedendaagse vereisten op het vlak van digitalisering. De betrouwbare Simotics S servomotoren en de Sinamics S120 aandrijvingen zorgen ervoor dat voldaan wordt aan de hoge vereisten van het dynamisch bereik dat een vlieslegger vergt. Bovendien kan de klant, dankzij de T-CPU en zijn open en visuele communicatie, zelf eenvoudig de machine afstellen en optimaliseren. Op die manier blijft de productie altijd gewaarborgd.

Meer over ATS Groep

ATS Groep, met hoofdkantoor in Merelbeke, is een multidisciplinaire technologiegroep die gespecialiseerd is in complexe totaalprojecten in een brede waaier sectoren. Doorgedreven expertise en ervaring in hoogtechnologische productie-omgevingen – zoals geotextiel – dragen bij aan een vlotte afwerking en ditto resultaat. Met meer dan 900 gedreven technici en ingenieurs staat ATS Groep bovendien garant voor innovatieve en toekomstgerichte oplossingen op het scherpst van de snede.

Informations:

Mortier Kevin

ATS

9820

Handled by partner: ATS

2021-08-23

Share